Maïsvlokken
Maïsvlokken zijn gestoomde, gewalste en gezeefde maïskorrels en worden voornamelijk ingezet als ingrediënt en decoratie van broodproducten zoals Tarwe Maïsbrood en Tarwe Maïscrackers.
De herkomst van maïs ligt in Zuid Amerika, vanwaar Columbus de maïsplant naar Europa bracht. Hier is de maïsplant veredeld naar een plant die beter bestand is tegen het koudere Europeaanse klimaat.
De maïsplant heeft vrouwelijke bloemen die halverwege de plant in de oksels van de bladeren zitten en mannelijke bloemen die op de top van de plant groeien.
Suikermaïs is maïs met een hoog suikergehalte en wordt geteeld voor consumptie. Van suikermaïs worden maïsvlokken, maïsbolletjes, maïsgries, maar ook popcorn gemaakt. In Nederland wordt snijmaïs verbouwd, dit is maïs voor veevoer.
Maïs bevat belangrijke vitaminen als vitamine B1, B2 en B6, maar ook mineralen als ijzer, calcium, fosfor, magnesium en zink.